Az előző posztomban írtam nektek a tanácsadás- prevenció- fejlesztés kapcsolatáról.
Most arról írok, hogyan történik a fejlesztés.
Tanácsadás és a prevenció (bár ez nem minden esetben) alapjában véve mehet háziorvosi és/vagy védőnői együttműködéssel vagy szülői kérésre. Mi pl a kerületi háziorvosi és védőnői rendszerrel szorosan együtt dolgozunk🤝és sok sok kisgyereket és családját úgy fogadunk, hogy küldte a védő néni. Ha preventív jelleggel kezelünk pl egy magzati lábtartást, ami még nem kóros (háziorvos és a kórházi záró nem nevezi kórosnak), én azért elküldöm a családot a gyerekortopédiára (de ez is attól függ, hogy milyen az a lábacska🦶👣). Nincs egységes recept➡️egyénre szabott tanácsadás, prevenció és fejlesztés van.
Kinek „kell” fejlesztés?
Az idegrendszert akkor KELL fejleszteni, ha az sérülés, szindróma vagy egyéb okok miatt nem megfelelő irányt vesz a fejlődése. Ebben az esetben egy fejlesztéssel „jó” irányt tudok mutatni. Ez a fejlődésbe történő „belenyúlás”, ami ép idegrendszer esetén NEM kell. Ha kicsit gyorsabban vagy lassabban is fejlődik a baba(ebben az esetben preventív jelleggel fogadom a babákat), de megfelelő a fejlődés útja. A felesleges fejlesztés a tévhittel ellentétben ÁRT a babának.
A fejlesztés megkezdéséhez ELENGEDHETETLEN A SZAKORVOSI vizsgálat (neurológus, szemész, fejlődés neurológus). Ő mondja ki a diagnózist (amennyiben azt pici korban fel lehet állítani), ami alapján fejlesztek.
Óva intek minden szülőt attól, hogy szakorvosi vizsgálatok nélkül egy fájdalmas és hosszú terápiába belemenjen a babájával . A fejlesztés megkezdése előtt megtörténnek az orvosi és a pedagógiai vizsgálatok (konduktor általában mozgást vizsgál, de más szakirány is jelen van a pedagógiai vizsgálatokban: gyógypedagógus, pszichopedagógus-kognitív területeket vizsgálják). Én nagyon szeretek team-ben dolgozni. Sokkal komplexebb képet kapok a babákról👣Az általam képviselt módszer nem fejleszti feleslegesen a babákat 💕🙋♀️ Ha kell tanácsot ad, ha kell preventív jelleggel után követ és ha kell szakorvossal együtt fejleszt. Ahány ház annyi szokás. A ‘fejlesztést’ a következőképpen is szoktak nevezni a hétköznapokban: tréning, gyógyítás, habitácio-rehabilitáció…. Lényeg a lényeg: ha feleslegesen nyúl bele az idegrendszer működésébe, fájdalmas, hosszadalmas, akkor azt érdemes végig gondolni és orvossal konzultálni, hogy valóban szükséges-e.