A Fascia Disztorziós Modell manuális technikával segít a babák megfelelő mozgásfejlődésében. Letapadások, fájdalmak, valamint a szöveti „sérülések” helyrehozásában. A terápia a kötőszövetes rendszerre hat.

Mikor érdemes kipróbálni ezt a módszert?

Ez a típusú manuálterápia nagyon hatékonynak bizonyul a következő problémákban:

  • C- tartás
  • aszimmetrikus tartás
  • megkésett mozgásfejlődés
  • letapadások kezelése
  • gyors mozgásfejlődés optimalizálása

Hogyan sérülhet a kötőszövetes rendszer?

Akár már az anyaméhben is kialakulhatnak disztorziók a téraránytalanság vagy kényszertartások miatt, a köldökzsinór helyzete vagy a bevitt kémiai anyagok (pl. gyógyszerek) következtében. Ezentúl rizikótényező az elhúzódó, túl lassú szülés, illetve ha valamilyen eszközzel rásegítenek a folyamatra (pl. vákuum, fogó, húzás, könyöklés, császármetszés stb).

Hogyan befolyásolják a szöveti disztorziók a babák mozgásfejlődését?

Ha pl. téraránytalanság miatt nem tud a baba megfelelően mozogni az anyaméhben, a szövetek összetapadhatnak, mely később gátolhatja a babát a helyes mozdulatok kivitelezésében. Ugyanígy hat a nyakra/lábra/törzsre tekeredett köldökzsinór is. Hüvelyi szülés esetén a baba nagymértékű nyomásnak van kitéve, mely során szövetei sérülhetnek. Ezt fokozhatja különböző eszközök használata, mint például a fogó vagy a vákuum, melyek erős nyomó- vagy húzóerővel torzíthatnak a kötőszöveten.

Mikor érdemes elkezdeni a terápiát?

A terápia az első 6 hónapban a leghatékonyabb, így ha bármilyen elakadást tapasztalsz gyermekednél, érdemes minél korábban felkeresni egy terapeutát. A módszer később is sikeres, ám elképzelhető, hogy hosszabb időre lesz szükség a tünetmentességhez.

Mi történik első alkalommal?

A találkozó egy részletes anamnézis felvételével kezdődik, mely során átbeszéljük a panaszokat, a terhesség, szülés körülményeit, a napi rutint, az étkezéssel és a mozgásfejlődéssel kapcsolatos tapasztalatokat. Ezután speciális tesztekkel valamint manuális vizsgálattal felmérjük a gyermek állapotát, majd amennyiben szükséges, megbeszéljük a kezelés menetét.

A szülő jelen van a kezelésen?

Igen. Minden esetben jelen van.

A terápiát igyekszünk életkornak megfelelő játékokkal, énekkel és mondókázással színesíteni. Így a baba ezt a helyzetet is játéknak élheti meg.

Mennyi ideig tart egy-egy kezelés?

Ez a babától függ. Általában 30-40 percet bírnak kényelmesen a picik.

Hány hétig kell járni?

Minden a babára van szabva. Elképzelhető, hogy elég egy alkalom is, de az is előfordulhat, hogy az adott problémát 10 alkalom alatt tesszük rendbe.

Mennyire hatékony ez a manuálterápia?

Az FMD egy nagyon hatékony módszer. Nyugaton előszeretettel alkalmazzák gyógytornászok, konduktorok.