Iskolakezdési kisokos- 1.rész

Mi legyen az első lépés?
Ez azért egy fizikailag helyhez kötött dolog. Érdemes olyan környéken iskolát választani, ahova fizikailag el tudtok jutni.
Ha már ezt feltérképeztük, hogy mi az a távolság, amit be tudok vállalni, akkor érdemes megkeresni az iskolák weblapját, facebook oldalát. Információkat az iskoláról- helyi újságok. A tudatos döntéshez ez feltétlen szükséges, hogy ismerjétek a lehetőségeket.
Minden kisgyerek más, minden iskola más- nem mindenkinek az a jó, ami a „szomszéd gyereknek”.
Lényeg a lényeg, hogy lehet- sőt kell is- informálódni szülőként. Az iskolák többsége „képvisel” valamilyen irányvonalat- informatika osztály, sport osztály, ének- zene osztály, nyelvtanulás stb……Azt szoktam tanácsolni a szülőknek, hogy válasszanak ki olyan iskolákat, aminek a profilja, oktatási programja szimpatikus. Ebből a döntésből a gyermeket ne hagyjuk ki; tehát ha a gyerek sírva fut haza pl. a torna foglalkozásról már az óvodában, akkor nem biztos, hogy a sportosztály lesz a legmegfelelőbb. Vagy ha pl. tudjuk a gyerekekről, hogy játékosabb a kortársainál, izgágább a kortársainál, akkor nem biztos, hogy egy „versenyista” iskola lesz a legmegfelelőbb. Vagy ha a gyerekünknek évek óta nyelvfejlődési problémája van, akkor nem biztos, hogy egyből egy kéttannyelvű iskolába kell beíratni.
Olyan iskolát, olyan osztályt érdemes választani, amit szülőként is el tudunk képzelni a gyerekünknek. Amiről azt gondoljuk, hogy itt jól fogja magát érezni. Meg fogja szeretni az iskolát és a tanulást.
Az első iskolai évek nagyon meghatározóak is lehetnek. Sok kutatás szerint már itt eldől „minden”. Persze rengeteg az ellenpélda is- szóval nem biztos, hogy már itt eldől minden- de az egészen biztos, hogy a megfelelő iskola, megfelelő oktatási program jó hatással lesz gyermekünkre, a kedvére, az iskolához kapcsolodó első élményekhez.
#iskola #iskolaelőkészítő #iskolakezdőkisokos #pacsirta #gyerek #ovibólsuliba