Ebben a posztban konkrét játékötleteket láthattok.

Sokan tettétek fel a kérdést, hogy most akkor „kell” vagy „nem kell” játszani a babával.

Ezt én úgy szoktam magyarázni a szülőknek, hogy ez az „együttjátszás” vagy „különjátszás” egy spektrumon helyezkedik el; onnantól, hogy nem játszom a gyerekemmel egészen addig, hogy minden ébren töltött percét igyekszem foglalkoztatással kitölteni. Más- más élethelyzetek, más- más családok máshogy osztják be ezt az időt, máshogy állnak ehhez a kérdéshez. Figyeljük meg a babánkat és saját magunkat is. Nézzük meg, hogy melyik az az idősáv, amikor a baba nyitott arra, hogy játszon a szüelivel vagy más formában minőségi időt töltsön el a szüleivel.

Napirend:

Amit szoktam tanácsolni, hogy amennyiben a szülő szívesen játszik együtt a gyermekével (pici babákról beszélek), akkor annak legyen meg a helye a napirendben. Általában napi 2x szokott erre idő jutni. Az egyik a reggeli/délelőtti séta előtt, a másik pedig a délelőtti séta előtt. A nap többi részét átalussza a baba, levegőn vagytok vagy ellátás, etetés történik.

Játék egyedül:

Szoktam tanácsolni pici babáknál, hogy legyen olyan játék, amivel a baba egyedül „játszik”. 3 hónapos kor alatt nézegeti, „szagolgatja”. 3-4. hónapos kor után képes már megfogni a játékokat (tapintja) és a szájába is veszi. Például: könyvek, fekete- fehér plüssök, játékállvány.

Játék közösen:

Aztán lehetnek olyan játékok is, amit közösen játszik a szülővel. 3-4 hónapos kor alatt a szeretgetés szuper játék- többen írtátok ezt is.. Ha tárgyakat szeretnénk neki mutatni, akkor nyugodtan vegyünk elő bármit (életkornak, érettségnek megfelelő) és mutassuk meg neki. Például a Kelj fej Jancsit. Mutassuk meg neki, hogy mi felnőttek mit tudunk azzal csinálni, adjuk a kezébe, hagyjuk, had nézegesse-, csodálja. Mondjuk el neki, hogy honnan van. A plüssöknek akár becenevet is adhatunk. Persze ezt nem muszáj csinálni. Azért írom le, mert többen kértetek konkrét játék ötletet.

Figyelmi idő:

Egy játékkal aktívan (tehát amikor mi mutatjuk nekik) pár percet van el a baba. Észre fogjátok venni, ha megunta 😊

Várakozás, feldolgozás:

Szoktam tanácsolni, hogy 3-4 hónapos korban ne kapjuk elő egyből a következő játékot. Várjunk egy kicsit, amíg egyáltalán feldolgozza, hogy látott valamit, az mit csinált és az a valami most elkerült a látómezőből. Hagyjuk, had mélyüljön ez az élmény.

Beszéljük meg:

Amit szoktam még tanácsolni, hogy ha éppen nincs időnk a babánkkal játszani, akkor azt mondjuk el neki. Például: „ Kicsit nézegesd egyedül ezt a könyvet. Itt vagyok, látlak, hallak, de anya most „ezt” fogja csinálni”. Ne essünk kétségbe, ha a baba az elégedetlenségét fejezi ki. Értsük meg; mi is elégedetlenek lennénk. Ígérjük meg, hogy pár perc és itt leszünk vele és csak rá fogunk figyelni. Ha sokat gyakoroljuk, a baba kicsi korától kezdve meg fogja tanulni, hogy időt töltsön „egyedül” (ez alatt soha nem azt értem, hogy beteszem egyedül egy szobába, hanem azt, hogy egyedül babrál egy játékkal vagy épp „semmivel”.)

Unatkozás:

„Unatkozni hagyni a babát? Mi lesz így belőle?”Képzeljük csak el, hogy mennyi új ingert kell a babának a születés után megismernie. AZ otthoni zajok, hangok, emberek, eszközök stb….Nagyon sok kutatás kimutatta, hogy a baba agya akkor is aktív, amikor kívülről úgy tűnik, nem történik vele semmi. Hagyjuk meg neki ezt az időt. Ha a baba unatkozik, akkor azt a tudtunkra fogja adni 😊 És akkor kínáljunk meg neki vagy egy játékot, vagy egy érdekes eseményt, amit már lát.

Egy szeretetteljes és biztonságos környezet motiválja a babát és az onnantól kezdve nagyon szépen hat a babára. Arra bíztatom a szülőket, hogy ne aggódjanak azon, hogy nem tudnak a babájukkal elég időt tölteni. Egyrészt a babának szükséges van a „magányra”, másrészt akkor is rengeteg új inger éri, amikor a szülei főznek, a többi testvért látják el. Ha rossz érzéssel is tölti el a szülőt, hogy nem tud a babájával több időt lenni, akkor sorolja fel magában, hogy mennyi minden éri éppen a babát (főzés: illatok, hangok).