A játékokat most két nagy csoportra osztom, az egyszerűség kedvéért. Vannak azok a játékok, amik csillognak, villognak és anélkül kötik le a gyerek figyelmét és motivációját, hogy a gyerek bármit tenne ezért. Ezeket a játékokat jól ismerhetjük a különböző reklámokból. Ezen játékok a gyerekből egy passzív viselkedést váltanak ki, nem motiválja a gyermeket arra, hogy megismerje a játékot, nézegesse, a szájába vegye, aktívan felhasználja azt. Javarészt elég, ha a gyermek „csak” nézi és „hallgatja” az eszközöket. Nem motiválja a gyereket különösen arra sem, hogy mozogjon a játék irányába. Szó szerint passzív játékhasználót farag a gyermekből, aki egy helyből „lesokkoltan” nézi a játékot. Ezek a játékok nem hatnak pozitívan a mozgásfejlődésre (sem), mert nincs meg az a motiváció, hogy a gyermek próbálgassa a játékot, hiszen az mindenféle próbálgatás nélkül éppen eléggé „sokkolja” a gyermek idegrendszerét.
Aztán vannak azok a játékok, amik nagyon egyszerűnek tűnnek (csörgő, fajátékok, karika) és mégis csodálatosan hatnak a gyermek természetes fejlődésére. Nem sokkolják túl az idegrendszert és a gyermekből aktív játékhasználót „varázsolnak”. Vagyis a gyermek motivált lesz abban, hogy odamenjen a játékért, megfogja, szájába vegye, próbálgassa azt. Ezekkel a játékokkal a gyermekek nagyon hosszasan aktív el tudnak játszani. A Montessori játékok pl. ilyenek. A játék kívülről nagyon egyszerűnek néz ki, a gyermeknek mégis ezerféle lehetősége van annak felhasználására. Ezek a játékok bizonyítottan pozitívan hatnak a mozgásfejlődésre (is).
A következő képekben néhány játékot mutatok, ami 0-12 hónap közötti babáknak remek lehetőséget biztosít az aktív felhasználásra. Nagyon fontos, hogy különféle textúrájú játékokat ismerhessen meg a gyermek-fa, műanyag, anyag, szilikon stb..
Nektek melyik a kedvenc játékotok? Küldj nekünk egy fotót róla :)
#gyermekszemlelek #konduktor #pacsirtatorna