Mozgásfejlődési skála- mi számít hiteles forrásnak?
Ma szülőként két teljesen ellentétes dologgal találja magát szemben a szülő, ha arra keresi a választ, hogy „hogyan fejlődik egy ép csecsemő”. Az egyik oldal azt mondja, hogy tornáztatni, fejleszteni, „tudatosnak” lenni, a másik oldal, pedig legyint- hagyjuk, majd fejlődök magától.
Nos, én az arany középutat szoktam tanácsolni. Figyeljünk arra, hogy a babánk ne fejlődjön „túl gyorsan”, illetve „hogy ne fogadjuk el, hogy lusta”. Legyen optimális a környezet, megfelelő motiváció. A szülő „kicsit” legyen tudatos (nem kell minden hónapot végig izgulni), merjen a szülő kérdezni.
Sok weboldalon látok mindenféle mozgásfejlődési skálát. Annyira nem kell feltaláni szerintem a spanyolviaszt, ugyanis ez egy régóta kutatott téma és rengeteg skála létezik. Vannak ismertebbek és kevésbé ismertebbek (sok olyan skála is létezik, ami a szakmai körök számára egyáltalán nem ismert, a szülők mégis annak hisznek).
A szülőknek azt szoktam tanácsolni, hogy válasszanak ki egy számukra szimpatikus skálát és az alapján figyeljék babájuk fejlődését.
Én most betettem egy táblázatot, ami NEM AZ ÉN TÁBLÁZATOM (több helyen látni azt is, hogy kialakítottam a „saját táblázatomat”). Egy „saját táblázat” kialakításához hosszú évek kutató munkájára lenne szükséges (megfigyelek 100-200 babát születésüktől kezdve, majd utána átlagolom, hogy mit, mikor kezdtek el. Ennél még igényesebb munka lenne, ha azt is után követnék, hogyan teljesítenek később az iskolában, milyen a tartásuk stb…. egyszer lehet, hogy csinálok egy ilyen kutatást, de mostanában biztos, hogy nem). A Lóczy -féle táblázat kialakításakor ez történt. (https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_524_Gyermekgyogyaszati_kezikonyv_1/ch02s03.html ). Hosszú éveken keresztül megfigyelték a babákat (magyar babákat) és átlagoltak, hogy mit mikor kezdtek.
A neurológusok ezekre szoktak „felfigyelni”:
– 6 hónaposan még nem forog
– 10 hónaposan még nem kúszik/mászik
– 12 hónaposan még nem áll fel
– 18 hónaposan nem jár (innentől datálják egyébként a megkésett mozgásfejlődést, aminek rengetek előjele van).

Sok esetben elegendő első körben egy tanácsadás/prevenció a babának és a szülőknek, hogy a mozgásfejlődés egyébként rendben legyen. Nem biztos, hogy kell egyből a terápia/fejlesztés/gyógyítás.
Továbbra is hangsúlyozom a tanácsadás és prevenció fontosságát, ami nem egyenlő a fejlesztéssel!!!
Anyukák, apukák! Nézegessétek a táblázatot és a babátokat, illetve hallgassatok arra a belső hangra, ami segít 😊 Érdeklődő, nyitott babám van? A fejlődése ütemes? Figyel? Nevet? Játszik? „Megszerzi” amit szeretne?
Ha úgy érzitek, hogy valami még sincs rendben, akkor kérjetek első körben tanácsadást/prevenciót és ne hosszan elnyúló, akár fájdalmas kezelést! (A poszt ép gyermekek szülei számára készült- sérült babának pontos iránymutatást adnak a PIC és/vagy fejlődés neurológiai osztályokon, a fejlesztést illetően).
Fejlesztőházunkban van tanácsadás, prevenció és fejlesztés is. Attól függően, hogy mi szolgálja a baba fejlődését. Forduljatok hozzánk bizalommal.