A baba idővel tanulja meg a saját teste felett az irányítást. Ennek egyik állomása a szemnek és a kéznek koordinációja.

Felnőttként észre sem vesszük, de az összes kézzel történő tevékenységünknek ez az alapja.

A kezet sokan szokták a baba első „játékszerének” is nevezni és ez nem véletlen. 2-4 hónapos kör között beemeli a baba a karjait a saját látóterébe és azzal tölt el időt, hogy azt nézegeti, a szájába veszi. Ezzel már elkezd szépen alakulni a szem- kéz koordinációja.

A másik játékszer már „valódi játék”. Ezek a játék állványok, amit „belógatunk” a gyerekek látóterébe. Ezekről érdekes dolog/ dolgok lógnak le. Felkelti a baba érdeklődését és idővel ráérez arra, hogy ezeket megérintse. Eleinte ezek kívülről „ügyetlen” próbálkozásnak tűnnek. Ez az út ahhoz, hogy a baba megtanulja a pontos, két kézzel történő nyúlást és aztán  fogást. Vagyis a belógatott tárgyat eleinte kapáló mozdulatokkal megérinti, aztán egyre célzottabban nyúl és a végül már nagyon ügyesen rá is fog.

Ehhez a tanulási folyamathoz arra van szüksége, hogy hagyjunk neki lehetőséget a próbálkozásra- idő, hely.

A nyúlás művészete ugye nem csak háton fekve történő helyzetben alakul, hanem oldalt és hason fekvő helyzetben is.

Az oldalra letett játékoknál a babát fektethetjük az oldalára, idősebb babáknál pedig meghagyhatjuk a lehetőségét annak, hogy ő maga forduljon oldalra és nyúljon a játékokért.

Az 1-4 hónapos baba éber állapotban a hátán fekve tölt el a legtöbb „játékidőt” (általában). Fontos, hogy változtassuk a helyzetét; legyen mindkét oldalán és a hasán is- akár játékkal, akár anélkül. A kezeivel így is úgyis játszani fog 😊

Ez a poszt kifejezetten a nyúlásról szól. „Megfogni” egy játékot egy új „művészet”, a két tevékenység azért szorosan összefonódik és egymásra épül.

Jó tanács „szem- kéz koordinációra”:

  • a játék verje vissza a fényt (ugye kontrasztokat látnak a babák ebben az időben)-> ez kelti fel az érdeklődését
  • ha hozzáér a baba a játékhoz, történjen valami (mozduljon meg, szólaljon meg)-> ok-okozati összefüggés és motiváló hatás
  • ne legyen túlingerlő a játék-> nem mindegy, hogy magától mozog és zenél a játék, vagy a baba aktív mozdulatára reagál (én nem szoktam tanácsolni a körbeforgó, zenélős fej fölé belógatós játékokat)
  • a baba nézegetheti a saját kezét is ebben a helyzetben, nem kell minden esetben játék a feje fölé
  • jó, ha ez a helyzet nem a kiságyában történik meg, hanem a „játszóterületén”

Nektek van kedvenc „nyúlós” játékotok?

#konduktor #szem-kézkoordináció #nyúlás #baba