A baba akkor ül fel magától, amikor erre az izomzata és az idegrendszere is megérett.

A legtöbb baba a mászásból ül ki (kiteszi a fenekét jobbra vagy balra), de van olyan baba is, aki már kúszásból feltornázza magát ülésbe.

Már régóta lehet arról olvasni (szerencsére), hogy idő előtt ne ültessük a babákat (itt most arra az ülésre gondolok, amikor „szabadon” a földön ül). A legtöbb szülő nagyon tudatosak e téren és nem ültetik a babát feleslegesen. Kivárják türelemmel, amíg a baba felül magától 😊

Ennek fényében az ülés kb. a 6/7 és a 9/10 hónap között jelenik meg valamikor. (előfordulhat ettől eltérő is- nem kell kétségbe esni, az okát kell megnézni). 10-11 hónaposan már stabilan ülnek a babák.

Amire érdemes odafigyelni: magától ül fel! Mindkét oldalra ki tudja tenni a fenekét (jobbra is és balra is ki tud ülni). Ülés közben tud magára vigyázni (nem dől ki semmilyen irányba, mint egy kis zsák), ki tud támasztani a kezeivel- ezért nem dől el. Magától vissza tud menni a kúszó/ mászó/ álló pozícióba. Az ülése egyre szebb. Alapjában véve egyenes tartást várunk a babáktól ülésnél. Ülés közben szabadon forgatja a fejét, törzsét és a kezei is szabadok (az első ülések alkalmával még lehet, hogy támaszkodik egy- egy kezével, de aztán ezt elhagyja).

Helyes ülések: nyújtott lábú ülés, török ülés, Z ülés, sarkon ülés, terpesz ülés, oldalt ülés . Nézzétek meg a képeket.

Nem támogatott ülés: W ülés. Két sarka között van a feneke. Ez az ülés nem támogatott, mert nem tesz jót a csípőnek és a térdnek sem. Orvosi feljegyzések alapján okozhat deformitásokat (lábfej). Ha a gyermekünk csak így ül, akkor azzal mindenképp érdemes foglalkozni. A gyerekek azért szeretnek így ülni, mert egyik irányba sem tudnak kidőlni.

Hogyan korrigáljuk a W ülést? Én azt szoktam tanácsolni, hogy amikor a gyerek leül W-be, akkor kérjünk tőle egy támogatott ülőpozíciót, de játék közben már ne nyúljunk bele az ülésébe. Elmélyült játék közben ne pakolgassuk a lábait. Nagyon belenyúlunk a figyelmébe, a játéktevékenységébe.

A W ülés lehet átmeneti ülő póz, lehet az egyik fajtája annak, ahogy a gyermek ül. Ebben az esetben az izmok szépen megerősödnek maguktól és a gyermek el fogja hagyni a W ülést.

Ha csak így ül, akkor azért érdemes egy egyénre szabott tornával megtámogatni a gyermek izmait és segíteni neki a helyes ülésformák kialakításában, megismerésében.

A félreértés elkerülése végett: nem támogatom a W ülést. Ám előfordul, hogy a baba az első felülések próbálgatása alkalmával ezt is kipróbálja, de ez nem rögzül és el is fogja hagyni magától. Ebben az esetben volt egy nem támogatott ülőpozíciója, amit magától elhagyott. Onnan lehet tudni, hogy ez próbálkozás volt a részéről, hogy például rövid ideig ül W-ben, ül máshogyan is (pl. nyújtott ülésben).

A ti babátok hogyan szokott ülni?