Nagy mozgás
Minden guruló tárgy, játék motiválja a gyermeket arra, hogy haladjon a játék irányába- kisautó, vonat,  fischer preis előre guruló tárgy (a sárga). Lehet amúgy labda,  pet palackba helyezett termés/golyók.
Ehhez szükség van minél több szabad helyre a gyermeknek! Akár kint a szabadban, akár bent a lakásban.
Finommozgás:
Az ujjak külön mozgatása és a csippentés. Az utóbbi gyakorlására a fa fogantyús puzzle-t szoktam tanácsolni. A gyermek ebben a korban még csak kiveszi, de vissza nem tudja tenni. Ezt nem is kell tőle elvárni- bár próbálkozhat szabadon.  😊
A szülők onnan szokták még észrevenni, hogy fejlődik a finom manipuláció, hogy minden porszemet, hajszálat, morzsát megtalál a gyermek és szépen fel is csippenti 😊
Adjunk a gyermeknek különböző méretű, textúrájú tárgyakat, játékokat (amit nem tud lenyelni). Ezek megfogásával nagyon szépen fejlődik a finom manipuláció.

Beszéd, mimika, utánzás:
Játékos helyzet: könyvnézegetés, tárgyak megnevezése, versek, mondókák szituációhoz, játékhoz kötve.
Az összes helyzet, amikor beszélünk a gyerekhez, amikor rá mosolygunk, amikor grimaszolunk… Használjuk bátran a dajka nyelvet. Beszéd, (és mondókázás, mese közben is) NÉZZÜNK A GYERMEK SZEMÉBE. Lehet olyan helyzet is persze, ha a beszédet nézzük, amikor a gyermek csak a hangunkat hallja, de nem lát minket (Anya mindjárt jön, még egy perc).
Feleslegesen ne zavarjuk a gyermeket a folyamatos beszéddel. Mindenkinek szüksége van a „saját percekre”. Ez a babára is igaz. Tehát, ha el van, csak figyeljük messziről, ne dicsérjük, szóljunk bele. Tegyük a dolgunkat.
A tévhittel ellentétben a „beszélős” játék nem hat pozitívan a gyermek beszédfejlődésére, ugyanígy a tévénézés és az okos eszközök használata sem.
Höcögtetők (térdünkön, ölünkben)
Pl. A lábunkon van és hanyatt fekszik a baba vagy ülő babákat már ültetni is lehet.
„Hóc hóc katona
Ketten ülünk egy lóra
„Kata” meg a csikóra”
Néhány jó tanács erre az időszakra:
– ha eddig nem volt a baba a földön, akkor legkésőbb a 4.hónap után érdemes letenni a földre az önálló mozgás miatt (gurulás- így biztosan nem éri „baleset”).
– konnektorok bedugaszolása vakdugóval (ahogy írtam, fejlődik a finommanipuláció…)