Ez a kor egy csodás kor. Remélem, hogy minden anyuka és apuka élvezettel figyeli saját gyermeke játékát, be is vonódik olykor. Két éves kor környékén (nincs kőbevésett időpont) történik meg az első minőségi változás a JÁTÉKTEVÉKENYSÉGBEN. A gyermek már nem gyakorló játékot játszik (ide tesz, oda tesz, próbálgat- ismétel egy mozdulatot, örömmel gyakorol egy készséget), hanem megkezdődik az un. „mintha” játék. Pedagógusok nevezik ezt az időszakot szerepjáték előtti időszaknak, vagy szimbolikus játéknak.

A gyermek a saját mindennapi életéből meríti a mintát és elkezdi a babáját gondozni- pont, mint az anyukája őt. Elkezdi a plüssöket gyógyítani, pont, mint a doktor néni őt. Elkezdi a kocsit szerelni, pont, mint az apukája. Ez lehet a felnőtt másolása (pl.: főzés) vagy egy saját élmény (pl.: gondozás).

2 éves kor előtt nagyon fontos, hogy hagyjuk a gyereket „semmittenni” és bevonni a mindennapi teendőkbe. A sok sok megfigyelés és közvetlen kapcsolat egy eseménnyel egyszer csak „életre kel” a gyerek fejében és elkezd a gyermek mintha játékot játszani. A gyermek elkezd hasonlítani a felnőttre (ugye a legnagyobb példaképre) és elkezdi ugyanazokat csinálni, amit a körülötte lévő felnőtt vagy ami vele történik.

A gyermeknek e korszak elején nincs feltétlen szüksége társra a játékban. Bár néha bevonhatja a felnőttet (megfésüli az apukája haját), vagy a felnőtt kedvesen bevonódik (csinálsz anyának egy kávét?). Bölcsis korszak végére addig fejlesztik ezt a tudásukat a gyerekek, hogy már egymás mellett játszák ugyanazt (mindenki a kiskonyhában van), de még nem feltétlen játszanak egymással (de nincs közös főzés). A kortársak jelenléte fontos ebben a korszakban, még akkor is, ha nincs együtt játszás- de már bőven van interakció két gyermek között (ki játszik a kisautóval, hogyan történik meg egy játék cseréje).

Milyen élmények érik egy bölcsis korú gyermeket, vagyis mit fog otthon játszani?

Főz, házimunkát végez, ház körüli teendőket végez, autózik, doktor néni lesz, bevásárol, megeteti a babáját- utánozza a valós élet egyszerű mozzanatait. Ugye, milyen elfoglalt egy bölcsis kisgyerek :D

Ne feledjük: minden kisgyermek a saját igénye, érdeklődése, egyénisége, tapasztalása szerint játszik mintha játékot (is).

#játék #konduktor #minthajáték #bölcsis