A mozgás mellett a beszédfejlődés a másik fontos és „kézzelfogható” része a fejlődésnek. A beszédfejlődésre jellemző, ugyanúgy, mint a mozgásfejlődésre, hogy különböző skálák léteznek (mikor, mennyit és hogyan beszél a gyermek). Ezeket figyeljük és ezekhez mérjük a gyermek beszédfejlődését. Érdemes egyet kiválasztani szülőként és arra támaszkodni (a védőnői kérdőívben mindig vannak kérdések a beszédfejlődést illetően).

Ebben a bejegyzésben az első 10- 12 hónapról írok, amikor a babák még nem beszélnek (nem használnak szavakat)- de már kommunikálnak!  A beszélt és értő nyelv alapjai (is) ebben az időszakban kezdenek el fejlődni. A beszélt és értő nyelv folyamatosan fejlődik már a pocakos időszaktól(!).

Lépései:

  1. gőgicsélés -0-6 hónapban jellemző ; a gyermek játszik a hangjával- kurjongat, sikít, jár a keze lába és így beszélget velünk. Differenciálódik a sírása- tudja a szülő, hogy miért sír (éhes, szomjas fáradt…).
  2. a gagyogás- 6-8 hónapban jellemző, különböző magán és mássalhangzókat hangoztat a baba, ez már anyanyelv specifikus (mmmm,aaaa).
  3. a szótagolás. A 8. hónap környékén megjelenik a szótagolás (pl: dada, baba). Ezek összességéből lesznek az első szavak kb. 1 éves kor körül.

A kifejezés mellett nagyon fontosak az egyéb kommunikációs jegyek. Ilyen például az, hogy egész pici korban a baba keresi az arcokat, a szemet. Megjelenik az első valós mosoly is- az un. első szociális mosoly (kb. 2 hónapos kora körül). 6 hónapos kora körül pedig elkezd figyelni a saját nevére.

A hangoztatás mellett nagyon fontos az összes ajak és nyelvjáték- buborékot fúj, szopizik, cuppog stb…. és mindent is a szájába vesz. Ez mind erősíti az arcizmokat (megfelelő izomtónusra is szükségünk van a beszédhez). Már egy éves kor előtt „kiül az arcára”, hogyan érzi magát. Megjelenik a mimika és néhány gesztikulációs jegy is (a „nem”-et nem csak mondják, de sok esetben már mutatják is).

Szeretnétek tippeket arra vonatkozóan, hogyan tudjátok megtámogatni a nyelvi fejlődést az első évben?

#konduktor #beszédfejlődés #nyelvifejlődés