Tv  vagy nem tv?

 

Nem szeretnék senkit TV nézésre biztatni- főleg nem 3 éves kor alatt.

Viszont tudom, hogy van az a helyzet, amikor „muszáj”.

Ha már TV, akkor szeretnék a figyelmedbe ajánlani néhány dolgot, ami segíthet kiválasztani a „legjobb” mesét:

  • a mese legyen anyanyelvi. A tolmácsolt mese nagyon összezavarja a gyermeket, mert mást hall és mást „lát”. A gyerek ebben az életkorban még a „szemével” is tanulja a beszédet, ugyanis figyeli az ajakmozgást és másolja. Azt hallja, hogy alma, de azt látja a szereplő ajkán, hogy „apple”. A szinkronizált mesék figurái eltérőképp formálják az ajkukat a hallott szóhoz képest. Magyar kutatás bebizonyította, hogy ez az egyik oka is lehet a későbbi artikulációs problémáknak- nagyon megugrott a magyar gyerekek artikulációs zavara és elkezdték keresni az okát. Ez az egyik.
  • Idegen nyelven ne nézzen a gyerek mesét. Ettől nem lesz jobb angolos később- de okozhat egy csomó zavart (nem minden kisgyereknél, csak akinek erre már egyébként is „hajlama van”- a többi gyerekre pedig semmilyen hatással nincs az idegen nyelvű mese, ez a szerencsésebb eset).
  • életkorának megfelelő mesét nézzen, ami abban merül ki, hogy a képek nem váltakoznak gyorsan, nyelvezetük és történetük egyszerű. Gondoljunk csak a Vakond mesére, ahol a háttér nem változik, csak a vakond sétál, ás, örül- nagyon egyszerű eseményszál. Ehhez képest egy „akció” mesefilm folyamatos hang, kép és egyéb effektusok változását „kínálja”. Az utóbbiból semmit nem ért a gyerek, mert az agya egyszerűen nem képes befogadni ezt a sok dolgot. Kívülről tűnhet úgy, hogy „le van nyűgözve”, mert meg sem moccan- de ez inkább egy „sokk fröccs az agynak”.
  • én nagyon díjazom a diafilm meséket. Ez is egy magyar találmány. A Youtube-on vannak fent olyan diafilm mesék, amiket elmesélnek. Olyan, mint a diafilm- képről képre elmeséli valaki, hogy mi történik a képen. A kép mozdulatlan. A gyerekek imádják.
  • Gyakori ismétlés. Ugyanúgy, ahogy a hallott meséket, ezt is imádják a gyerekek többször megnézni. Ez segíti hozzá a megértéshez.
  • Rövid mese. Ezek a mesék 5-10-15 percesek. Ha ennél „több időt kér a szülő”, akkor legyen ugyanaz a mese 2x egymás után.
  • háttér zaj: erre is született kutatás, amikor a gyerek „mellett” egész nap megy a TV (bár nem nézi). Nagyon nagyon zavarja a figyelem, koncentráció fejlődését. Kb olyan a gyereknek, mint mikor mi éppen készülünk egy vizsgára és a lakótársunk meg sorozatot néz. A mi figyelmünk is csökken- bár képesek vagyunk a tanulásra. A gyerek is tud játszani TV mellett, de a figyelme nagy valószínűséggel csökken a játék irányába.

A TV nézést csak és kizárólag „vészhelyzet” esetében ajánlom. Nem pótolja a beszélt nyelvet.

Szeretnétek egy bejegyzést az okos eszközökről is?

#tévé #képernyő