Mi is ez a szindróma pontosan? Mozgásban, viselkedésbe, kognitív folyamatokban fellépő probléma a kisgyermek fejlődése során, melyet az okoz, ha a baba idejének nagy részét valamilyen „konténerben” tölti- mely eszköz gátolja abban, hogy szabadon mozogjon és szabadon felfedezze a környezetét.

A szabad mozgással töltött idő elősegíti gyermeked mozgás és kognitív fejlődését és támogatja abban, hogy a fejlődési ugrásnál szabadon felfedezze önmagát és a környezetét. A különböző „konténerek” éppen ettől az élménytől fosztják meg a babádat.

Mik ezek az eszközök?

-autósülések

-hinták

-etetőszékek

-pihenőszékek

-babakocsik

-„ugráltatók”

-„sétáltatók”

-„rezgő székek”

-„ültető bilik”

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a felsorolt eszközök közül néhány szükséges a mindennapokban. Ezek életszerű használata nem rossz dolog- mint pl. az autósülések, babakocsik, hinták vagy egy bizonyos életkor felett az etetőszékek, pihenőszékek. Sok „konténer”nálam tiltólistás- főleg akkor, ha a gyerek még önmagától nem tudná kivitelezni az adott mozdulatot vagy éppen túlingerli. A probléma akkor van, ha az ideje nagy részét a gyermek ezekben az eszközökben tölti.

Mit tehetünk, hogy támogassuk gyermekünk egészséges fejlődését?

  • legyen minél többet a talajon ébrenléti állapotba; lényegesen többet mint a „konténerben” eltöltött időben
  • alvás közben vízszintes felületet kínáljunk meg neki (lehetőleg extra ingerek nélkül)
  • korlátozzátok a konténerek használatát
  • felesleges konténereket lehetőleg ne is használjatok

Egy jó tipp:

  • ha egy baba egy nap túl sokat van pl. autósülésben egy utazás miatt, akkor még aznap vagy a következő nap biztosítsuk neki azt, hogy többet lehet talajon- szabadon

Nagyon fontos azt is külön választani, hogy ritkán van több órát a baba pl. autósülésben, vagy a mindennapját ott tölti! Egy- egy hosszabb utazás nem lesz hatással a hosszú távú fejlődésére.

Az Amerikai Gyermekgyógyászati Szövetség tapasztalat szerint sok negatív következménnyel járhat, ha gyermekünk első időszakát az ilyen és ehhez hasonló konténerekben tölti.

Tegyétek le a gyerekeket a talajra és hagyjátok őket felfedezni, fejlődni 😊

#mozgásfejlődés #konduktor