Hason vagy háton?
Rengetegen írtok ezzel a témával kapcsolatban, hogy mi a jó a babának.Igyekszem egyesével is válaszolni, de gondoltam egy gyűjtő poszt mindenki segítségére lehet.
Amit nagyon fontos megkülönböztetni:
– ébren vagy alvás közben.
Az aktív izomtónus alvás közben „kikapcsol” a babáknál is- tehát a mozgásfejlődés szempontjából szinte teljesen mindegy, hogyan alszik a baba. A keményebb kókuszmatracot ajánlják a legtöbben. Ne használjatok párnát a baba feje alatt. Az egész kis teste egy síkban legyen-> ez az irányvonal (legjobb tudomásom szerint) a hazai gyermekorvosok és védőnők körében (szóljatok amúgy, ha lemaradtam valamiről).
Szintén a hazai gyermekorvosok és védőnők ajánlása az, hogy a baba az első hónapokban aludjon a hátán. Ez egész egyszerűen azért van, mert ez sokkal biztonságosabb. Ha esetleg bukik, az „elfolyik” oldalra és biztosan kap levegőt egész éjszaka.
Ha meg valamiért úgy alakul, hogy a baba hason alszik, akkor érdemes egy légzésfigyelőt beszerezni. A légzésfigyelőhöz egyből egy elsősegély és/vagy életmentő tanfolyam is hozzákapcsolódik, ugyanis ha jogosan riaszt be a légzésfigyelő, akkor jó tudni, hogy mit kell csinálni a babával (ez nyilván nem csak a hasonfekvős babáknál igaz, de náluk különösen fontos).
Napközben hason töltött időről már írtam egy másik posztban; hason fekvés a 2. hónaptól.
Ami nagyon fontos, hogy a „tévhittel” ellentétben a babának igenis „dolga”, hogy ébren legyen a hátán is pár hónapos korában! 5-6. hónap körül a baba elkezd több időt hason tölteni (nem mindegyik- attól függ, mekkora a baba!), mint háton és onnantól alig tudjuk majd a hátára fektetni (idősebb gyerekek anyukái jelentkezzetek- pelenkázás?). Az agy fejlődése szempontjából ez az időszak is egy nagyon fontos állomás- háton fekve tudja nézegeti a kezét, az ujjait, mindkét kezével egyszerre tud játszani és tud játszani a lábaival is. Adjuk meg nekik ezt az időt 
További kérdéseidet próbáld meg olyannal átbeszélni, aki látja az adott fekhelyet és a babádat (védőnő, háziorvos vagy menj el nyugodtan egy tanácsadásra konduktorhoz, gyógypedagógushoz).  Köszönöm a megértést! Reni
#pacsirtatorna #baby #konduktor