Nagyon sok információt lehet fellelni ezzel kapcsolatban az interneten. A domináns kézhasználatot nem lehet tanítani- ezt az érett idegrendszer „kiválasztja” magának. Általában 4-5 éves kor között stabilan jobb vagy balkezes lesz a gyerek. Ezt megelőző időszakban „kétkezeznek” a gyerekek, ami teljesen normális.

Amit én fontosnak tartok a szülőknek elmondani:

a magyar gyerek 6 évesen megy iskolába.  Akkora stabil domináns kézzel és ceruzafogással kell rendelkeznie. Az óvoda utolsó évében ennek ki kell alakulnia, hogy egy gyerek jobb vagy bal kezes. Az iskolában a tanárnéni nem fogja tanítani, melyik kézben és hogyan kell fogni a ceruzát. Ő már abból indul ki, hogy azt minden gyerek tudja, hogy milyen kezes és magabiztosan fogja a ceruzát.

Nagyon fontos, hogy a nagycsoportban (tehát legkésőbb az utolsó évben az iskolakezdés előtt) a gyermek rendszeresen használja a ceruzát, rajzoljon, feladatlapozzon.

Egyrészt erősödik az izma- szoktak arra panaszkodni a kis elsősök, hogy fáj a kezük. Az íráshoz kell egyfajta izomerő, az pedig nem jön magától.

Másrészt pedig már egész finom mozdulatokat kell tennie az ujjaival. Gyakorlás teszi a mestert-> az írás és a ceruzafogás nem egy velünk született készség, ezt a gyermek hosszú időn keresztül tanulja. Minél többet gyakorol iskola előtt, annál pontosabb lesz a rajzolása, ceruzafogás és erősebb lesz a domináns karja. Ez azért nem azt jelenti, hogy mostantól akkor éjjel nappal rajzoljon, feladatlapozzon.

Ha még nem alakult ki gyermeked domináns keze és jövőre iskolába megy, mindenképp kezdj el ezzel foglalkozni, hogy az iskolába lépve magabiztosan tudja, hogy melyik kezében és hogyan fogja a ceruzát.

A következő cikkben a ceruzafogásról fogok Nektek írni!

Megkezdődött a jelentkezés a tehetséggondozó iskola-előkészítő csoportjainkba.

Amennyiben kérdésed van gyermekeddel kapcsolatban, vagy úgy gondolod, hogy jót tenne neki egy biztonságos átmenet az óvoda és az iskola között, szeretettel várjuk jelentkezésedet. Természetesen a dominanciára és az ujjak ügyesítésére is fókuszt helyezünk ezeken a foglalkozásokon.

#tudatosszülő #ovibólsuliba #iskolaelőkészítő #gyerek #pacsirta