Játéktippek a szabadban:

  1. Szedjetek vadvirágot, faágat és készítsetek virágcsokrot, fejdíszt. Ebben az egy kis apró dologban a gyermek ismerkedik a színekkel, az illatokkal. Szépen fejlődik a finommanipulációja. A gyerekek a produktumot még annyira nem „kívánják” ebben az életkorban- szóval lehet, hogy a gyereknek mindegy lesz maga a csokor elkészítése, de amikor kikerül az asztalra, egész biztos, hogy büszke lesz arra, hogy is segített a virágszedésben.
  2. A homokozásnak kimeríthetetlenek a lehetőségei: túrjatok a homokban. Építsetek várat. Sarazztaok. Engedjétek, hogy a gyerekek besarazzák magukat. Különösen szeretnek mezítláb tapicskolni a homokban, plána, ha az vizes. Készítsetek formákat (fagyi, kishal). Rengeteg un. tapintásos élményt biztosít a gyermek számára a homokozás minden fajtája.
  3. Nézzétek a bárányfelhőket 😊 és ezt engedjétek meg a gyerekeknek is. Ez az évszak- különösen tenger mellett- csodás színeket képes varázsolni. Felnőttként is tátott szájjal nézzük a színpompát. Élvezzétek közösen! Ez a játok a látási figyelemre van nagyon szép hatással.
  4. Halacska keresés szemmel! Már a Balatonban is látható egy- egy kishal, béka, vizisikló és a parttól fellelhető állatvilág. Az idősebb gyerekek szívesen töltenek azzal időt, hogy nézik az állatokat és próbálják kifogni is őket. Ez szintén a látási figyelmet erősíti és koncentrációt.
  5. Dobáljatok kavicsot a Dunába! Nézzétek meg a kavicsok színét és formáját. Szépen hat az izomerősre, a célzó mozgásra és a formafelismerésre is.
  6. Életkornak megfelelően menjetek kirándulni. A gyerekeket szakaszokon tegyétek le a lábukra. Engedjétek meg nekik, hogy felfedezzék a kirándulóhely egy szakaszát. Budapest környékén rengeteg kiránduló hely van, ami kifejezetten kisgyermekes családok számára ideális (pl.: Budakeszi Mamutfenyők- nagyon aranyos sétány és egy kis rét is található itt, Jegenye- völgyi vízesés- tényleg van itt egy pici vízesés és séta vége egy kellemes kis rét)
  7. Hintázzatok, labdázzatok sokat. Ez hat az egyensúly központra, a szem-láb, szem-kéz koordinációra.

Néhány tipp a nyárra, amit ne csináljatok vagy a gyerek tempójában tegyétek:

  1. A gyereket semmi esetre sem szoktassátok úgy vízhez, hogy beledobjátok őket. Tartsátok tiszteletben, ha fél a víztől. Ilyenkor a fokozatosság elvével kismedencétől induljatok és úgy haladjatok a nyílt vízig. A sós víz sok gyerek számára elviselhetetlen. Ebben az esetben válasszátok inkább a nem sós vizű lehetőségeket fürdésnek.
  2. Irtózik különböző anyagoktól, például a homoktól. Ebben az esetben érdemes odafigyelni arra, hogy először találkozik egy helyzettel- tehát új a gyermek számára. Vagy pedig egy hosszú távú hárításról van szó. AZ előbbinél támogassuk meg a gyermeket és fokozatosan szoktassuk hozzá az új ingerhez. Például adjunk rá zoknit a homokban.

Töltekezzetek! Legyetek sokat együtt! Játszatok és pihenjetek! Élvezzétek a nyarat!

#gyermekszemlelek #élvezdanyarat #élvezdagyereknevelést